Clamav

F25, F50, F60, F200, F500, F800 i wyżej

Clamav

Postprzez loensjo w 08 Wrzesień 2009, 13:41

Witam
Jakiś czas temu na netasqu F60 włączyłem clamava . Zajął mi on 100 % procesora . Gdyby nie top to bym nawet nie wiedział że to clamav tak obciąża. Czy to normalne ?
Swoją drogą czy ktoś na netasku używa narzędzi konsolowych . Mi osobiście brakuje na ten temat wiedzy ,jak pociągnąć soft z innych repozytoriów , czy wogle jest to możliwe , bo przeciż trzeba paczki pokompilować na procesor netaskowy. Zagaduję tak bo brak mi kilku narzędzi np midnajta commandera

Pozdr
Adam
loensjo

Dołączenie: 08 Wrzesień 2009, 08:47

Re: Clamav

Postprzez qemay w 10 Wrzesień 2009, 07:15

Z clamem jest rzeczywiście coś nie tak. Ja uruchomiłem u siebie na U120 i też zatykał firewalla mimo że obciążenie w sieci wcale nie jest takie duże. Ostatecznie uruchomiłem zewnętrzny proxy (squid+clamav) na komputerze niewiele silniejszym od tego co siedzi w moim U120 i działa bez zająknięcia (mimo początkowych problemów).
Może jest to kwestia prawidłowego ustawienia limitów, ale mi się nie udało.
Netasq U120 + Silne szyfrowanie
qemay

Dołączenie: 06 Kwiecień 2009, 12:54

Re: Clamav

Postprzez sq5be w 09 Październik 2009, 07:36

Według mojej wiedzy od jakiegoś czasu na małych urządzeniach serii F dostępny jest Kaspersky (w ramach standardowego serwisu). Tak np. jest na F50 którym się "opiekuję". Sprawdź czy tak jest u Ciebie. Udostępnienie Kasperkiego jest związane własnie z problemami wydajnosciowymi na małych F-kach przy silniku Clama.
NETASQ F50, U70, F200
sq5be
Administrator

Dołączenie: 13 Listopad 2008, 13:41

Powróć do seria F

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość